Interjú

Barnabás gratulálni tudok a zenekarodnak és a gitárjátékodnak. Nos…. azt látni kell, hogy nem vagytok túl sokan! Baj nem baj nem tudom. Hol, és miért a rockabilly jött be az életedbe?

Nagyjából 5-6 éves lehettem , amikor láttam a verdák c animációs filmet , majd annak egy videójátékos változatában hallottam ritchie valens come on let’s go c dalát. Később 12/13 évesen hallottam újra egy 50es években játszódó játékban. Mondanom se kell , régi autók , képi világ , zenék , totál beszippantott. Onnantól  tudatosan ástam magam a témában.

 

Bele kellett menned egyéb műfajokba is mint a blues, vagy a jazz, hogy teljessé váljon a stílusod?

 

Eleinte gyorsan át tértem inkább a blues hallgatására , de játszani inkább rock and roll-t játszottam , de egyre inkább blues-osan szerettem volna játszani. Pár éve kezdtem a rythym and bluest fókuszba helyezni. Contry zenét is nagyon szeretem , ám nem gyakorlom , persze pár alap dalt néha néha játszunk , de talán ebből az összességből állok össze.

 

Elárulnád, hogy lehet ennyire könnyedén, de mégis hatásosan gitározni?

 

Őszintén fogalmam sincs. Egyik kedvenc gitárosom , Roland Janes annyit mondott „Just make it simple”. Ha meghallgatjuk , a legtöbb régi Sun slágeren Ő játszik , és mind ugyan az az egyszerű lick. Slide- nyújtás és egy kis tremolo kar. Roland és egy kis blues , valahogy ezt próbálom összehozni.

Ha már a gitár, akkor jöjjön az ének. Alapból ki volt osztva ez a „szerep”?

 

Eleinte próbálkoztunk több énekessel , de az évek során rájöttem , hogy ha régen is csak úgy neki állt mindneki énekelni meg gitározni , össze vissza , akkor talán nekem is menni fog.

 

Hogy álltok a hazai fogadtatással? A rockabilly nagy öregjeit talán még ismeri a közönség, de egy fiatal, agilis, profi „újra-születést”?

 

Őszintén… Vegyes. Van amikor a fiatal közönség tombol és nyitott , van amikor az idősebb , van amikor fordítva , van amikor senki… Ennek sajnos itt nincs kultúrája , és társadalmilag sem vagyunk annyira nyitottak mint pl. külföldön , ami szerintem kicsit szomorú…

 

Mennyire korlátos a műfaj és mennyire szab zenei korlátokat ez neked?

 

Nehéz dolog ez. A dalok nagy részét már megírták nagyjából 60éve. Szerkezetileg nem igazán lehet eltérni , mert akkor már nem az lesz. Egyszerű gondolatok-történetek-érzések , dallamos feeling-es köntösben korhűen. Ennek mentén azért össze lehet hozni valamit , ha az ember érti miről szól ez.

Járeb Barnabás, gitáros, Red Rooster

Akikért a Sun Records bármit megadott volna. Na jó…! Némi időzavar. A rock ’n roll alapműfajaként definiált rockabilly-t játssza a Red Rooster. Ha már időzavar, akkor inkább időutazás! Ennyire eredeti rock n’ roll-t nagyon régen hallottam! Ennek az egyik alappillére a hihetetlen könnyed, virtuóz és nagyon barátságos „sound” -ot hozó szólógitározás, amit Járeb Barnabás képvisel a zenekarban.

Azért jöjjön egy kötelező kérdés is! Beszélnél magadról pár szóban?

 

22 éves vagyok , törzsgyökeres győri. Turisztikai középsuliban végeztem a Krúdyban. A középsulis évek alatt indult meg az együttes , amit a suliban nagyon segítettek és elismertek , nagyon hálás vagyok érte . Szeretem az 50es évekbeli öltözködést , autókat , amikor lehet ennek élek.

Járeb Barnabás, gitáros, Red Rooster

Barnabás, hogyan állt össze a Red Rooster?

 

Egy nagyon kedves gyerekkori barátommal és egy másik baráttal kezdtünk garázsba zenélni. Találtunk egy piros porcelán kakast a garázsban , zene szeretet megvolt , már csak hangszer kellett. Így lett Bartha Szabi a dobos , Cseh Bálint a basszeres , végül Én gitáron , eleinte ének nélkül vagyok.

Végül de nem utolsó sorban, tervek!

Szerintem ehhez az egészhez hozzá tartozik , hogy sodródik az ember az árral , és élvezi ezt az egészet. Tervek nyilván vannak , lemezek , megmutatni minél több , és nevesebb helyen magunkat. Tudatosan építeni magunkat , népszerűsíteni ezt a műfajt és élet érzést , de számomra a legfontosabb , mindezt élvezni !

 

Barnabás, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert  kívánok a továbbiakhoz!

 

Köszönöm!