Szrogh Attila, gitáros, The Subverters

Interjú

Régi ismerősként és nagy tisztelettel köszöntöm Attilát az oldalon. Mit kell tudnunk a Subverters-ről?

 

Nagyon szépen köszönöm a megkeresést, üdvözlöm az olvasókat is!

2020-ban kezdtük el a zenekart Tóth Ádámmal (dob) és Schlick Attilával (bass). Ádámmal már régóta együtt zenélek a Cross Borns-ban is, Csikit pedig ezer éve ismertük tatabányai zenekarokból (Astrodust, Ideas, Rural Pitchfork). A különböző zenei stílusaink elég jól működtek együtt első perctől fogva, hamar jöttek az ötletek és a dalok, talán instrumentális-prog-rock-metálnak lehet mondani. A pandémia ugyan sok mindent átírt, de tovább írtuk a dalokat, megszületett a The Revenant, amire talán a legbüszkébb a zenekar, nemcsak a 15 perc hossza miatt J és a Penta is, amit épp most rögzítünk, de koncerteken már játszottuk. Az instrumentális zenéhez vegyes az emberek hozzáállása, van aki kérdezi, hogy lesz ének is?, de a többség azt mondja, hogy ez így kerek és kifejező. Az biztos, hogy sok hely nincs a szövegeknek, de azért a dalokat úgy írjuk, hogy ez a verze, itt a refrén … szóval ki tudja.

Miért a Gibson LP? Azt látom, hogy nagyon ott van a kezedben ez a hangszer!

 

Igen, imádom ezt a hangszert, már nagyon régóta Les Paulon játszom, gyerekkorom óta rajongok érte, szinte minden gitárhősöm kezében feltűnt a LP, Jimmy Page, David Gilmour, Randy Rhoads, Adrian Smith, Slash, Joe Bonamassa vagy akár Adam Jones.  Számomra ez az első számú gitár forma, ami olyan, mint egy gyönyörű női test

 

Attila, ha már Gibson LP, mi van ott még, ami ekkorát szól?

 

A Gibson és a Marshall nagyon jók együtt, szinte minden stílusban. Egy Marshall JCM 2000 DSL 50-es fejet használok, hozzá JCM 800 4×12-es ládát, Fulltone Ocd overdrive-ot, egy jó öreg Dunlop Cry Babyt, MXR phase 90-t, Kasleder Wild Horses-t, és két Strymont, egy Timeline-t és a Big Sky-t. Nagyon inspiráló effektek, rengeteg jó ötletet, lehetőséget adnak, viszont tudni kell a határt velük, mit, hol és mennyit használj belőle.

Végül, de nem utolsó sorban, a tervekről hallhatnánk?

 

A Subverters-szel most vettük fel a dobokat a Penta-hoz, aztán hamarosan jön a többi hangszer is, ha megvagyunk a keveréssel, szeretnénk egy ütős videóval megtámogatni. Persze a cél, hogy minél többen megismerjék a zenekart és, hogy több helyen is meg tudjuk mutatni magunkat élőben is.

A Dirty Dogs-szal nemrég jöttünk ki a „Nincs az az Isten” öt dalos kislemezzel, ezt próbáljuk népszerűsíteni a koncerteken is, a következő Tatabányán a Roxxyban lesz október végen, részletek hamarosan. Itt is készülnek új dalok, van jópár szöveg és zenei alap is már, szóval itt se lassítunk.

A Cross Borns-szal is elkezdjük a próbákat szeptembertől, tavaly volt a zenekar 25 éves, sajnos akkor nem tudtuk ezt megünnepelni, de idén, december végén 25+1 éves koncerttel emlékezünk meg erről a hihetetlen utazásról, vendégekkel, barátokkal, meglepetésekkel.

Nem lehet okom panaszra, hisz mind három zenekar, még ha más és más is, rengeteg örömöt okoz, remélem nem csak nekem.

 

Én ebben biztos vagyok és megtiszteltetés az oldalnak, hogy interjút készíthettünk veled! Nagyon sok sikert a továbbiakhoz!

 

Udy, köszönöm a lehetőséget, további sok sikert és jó egészséget kívánok neked és az olvasóknak is!

Ha van műfaj, akkor a Subverters-é az, ahol komoly határok között kell mozogni, és tele van olyan műfaji sajátosságokkal, „sound” elvárásokkal, melyeket elég kockázatos átlépni. A Subverters az ahol ezeken egy picit csiszoltak, és egy egyediséget sikerült becsempészni egy olyan világba, ahol nagyon keveseknek jön ez össze! Nos… ebben van kiemelt szerepe Szrogh Attila gitárosnak!

Nagyon bejönnek a témáid és ami nagyon fontos piszkosul jól szólnak. Honnan jön az inspiráció?

Örülünk, ha tetszenek és igen, a hangzás valóban nagyon fontos, hogy együtt a három hangszer, kiegészítve egymást, egységet alkosson. Nem volt túl nagy fejtegetés, mindenki próbálja a legjobbat kihozni, magából, a hangszeréből és a cuccából, a dalhoz leginkább illőt. A fejlődés örök, de ez így van jól. Tényleg sokféle zenét hallgatunk és szeretünk, sok hatás ért az évek alatt. Engem leginkább a Tool, a Porcupine Tree – Steven Wilson munkássága inspirált és húzott ebbe a Subverters-es vonalba.

Szrogh Attila, gitáros, The Subverters

Beszélnél a zenei mindennapokról? Van kilátásban, Szrogh Attila szóló vonal?

 

Fontosnak tartom a próbákat, heti egy-két próba szokott lenni, ki hogy ér rá, nem egyszerű a logisztika. Szeretek együtt zenélni, zenekarban játszani, dalokat írni, ahogy azok alakulnak, azt is szeretem, persze a koncertek hangulatát imádom a legjobban.

Szólóban nem gondolkodtam, csapatjátékos vagyok.