Gitarvilagok.hu

Kovács Ervin, gitáros

Nem kérdés, hogy az évek során minden gitárosnak, zenésznek – szerencsés esetben – kialakul egy olyan stílusa, melyről a hallgatóság megismeri. Hogy ez hangszeres játéktechnika, hangzás, zenei hangulat, zenei fantázia megjelenése az mindegy szerintem. Ez önmagában bőven elég! Azonban vannak olyan kivételes gitárosok, akik különböző műfajokban utazva is tudják ezt. Ervin is ezen gitárosok közé tartozik és nagy megtiszteltetés nekünk, hogy az oldalon köszönthetjük!

Ervin, szóval a műfajok közti utazás. A felvételeid elnézve olyan mintha egy profi séf asztaláról válogathatnék ínyencségeket. Például a jazz. Az biztos, hogy egy gitáros csak úgy nem áll neki ennek a műfajnak. Beszélnél róla, hogy történik ez nálad?

Kedves Udy! Nagyon szépen köszönöm a megkeresést, egyben köszöntöm a rovatod kedves olvasóit is. Mielőtt válaszolnék az első kérdésedre, szabadjon megjegyeznem, hogy számomra a zene nem ismer határokat, műfaji korlátokat. Indokolatlanul nem állítok falakat, nem állítok fel elveket, hisz a zene, az maga az univerzum. Szárnyalni lehet benne. Márpedig, ha nincsenek határok, úgy a műfajok közt is lehet, sőt, kell is szárnyalni. Gazdagabbak és bölcsebbek leszünk általa.

 

A jazz egy meglehetősen izgalmas és felettébb gazdag zenei ágazat. Mindig is vevő voltam rá, a többi műfajokkal párhuzamosan faltam a felvételek hanganyagait. Igaz, fiatal koromban a rockzene élvezett prioritást a munkámban és azon a téren igyekeztem megfelelni elsősorban magamnak, de sosem tettem le arról, hogy megtanuljam a jazz egy bizonyos nyelvezetét. Nem tartom magam jazz zenésznek és nem is kívánok ebben a színben tetszelegni. Csak szeretem játszani azt, ami és amennyi tetszik belőle és mind a mai napig tanulom, ahogy azt az időm engedi.

A zenei aktualitásaidban mennyire van most jelen a „különböző műfajok” kérdés?

Abszolút! Míg egyik nap jazzt játszom, úgy a másik nap hard rockot vagy metált. Harmadnap jöhet akár a retro disco. Mindegyik közel áll a szívemhez és ezt nem is rejtem véka alá. Próbálok univerzális lenni, ahogy azt a környezetem meg is kívánja. 6 formációval zenélek és számos zenekarba hívnak beugrónak. Nincs mese, tájékozottnak kell lenni.

Kihagyhatatlan kérdés! A „sound”! Ervin mit jelent nálad az „alap-cucc” és mi változik a koncerteken?

Mindkét felét megtapasztaltam és mindkét oldalról közelítettem már meg a sound gyártást. Nem kívánok polémiába keveredni senkivel, ezt mindenki a saját ízlése szerint döntse el! Egy JCM 800as volt a társam éveken át, 1960 4 hangszórós ládával. Nagyon szerettem a hangját, de…kihasználatlanság miatt elébb egy Marshall csöves kombó, majd a pedálok felé vettem az útirányt. Akusztikus és strato hangszíneket a Roland VG-8assal hozom ki, míg a drive hangokat a Headrush gigboardból nyerem. Felvételeken viszont mindent használok, ami szükséges az adott dalhoz, hangszerek és apparátus tekintetében.

Örök kérdés a csöves – tranyós kérdés után a modellezés kérdése. Beszélnél erről pár szóban!

Az utóbbi 3 évben felvételeket küldhettem egy amerikai zenei oldalnak. Amit lehetett, ott elértem. Bevettek a válogatás videójukba kb. száz gitáros közül és a weboldalukon is velem prezentálnak több műfajt. Ez egy nagyon szép eredmény kis hazánkból, úgy vélem.

Napjainkra a modellezés maximálisan elérte a célját. Az esetek többségében indokolttá vált a használata, fejtsen ez ki bármekkora vitát is a szakmabeliek közt. Stúdiókban, koncerteken előszeretettel használják a pluginokat, pedálokat, legtöbb esetben maradéktalanul hozzák a soundot. Ismétlem, ez teljes mértékben szubjektív!

Ervin, végezetül a terveidről?

Igazán nincsenek eget rengető terveim. Az utóbbi 3 évben felvételeket küldhettem egy amerikai zenei oldalnak. Amit lehetett, ott elértem. Bevettek a válogatás videójukba kb. száz gitáros közül és a weboldalukon is velem prezentálnak több műfajt. Ez egy nagyon szép eredmény kis hazánkból, úgy vélem. Több közösségi portált egybevetve a videóim nézettsége összességében valahol a másfél milliónál jár. Rétegzenéből ez több, mint jó. Úgyhogy…csupán szeretnék jókat tanulni és jókat zenélni, egészségben, megértésben!

 

Ervin, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikert kívánok a munkáidhoz!

 

Köszönöm