Somogyi László, S.L. AMPS

Somogyi László, S.L. AMPS. Megkockáztatom, hogy bármely fajta – forma gitárokról beszélünk a hangszeres tudás mellett a legfontosabb tényező, hogy az, hogy szól, mennyire tükrözi a gitáros világát, mondanivalóját! Somogyi Lászlóval az S.L. AMPS megalkotójával találkoztam.

• Szia Laci, nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon és nem igazán tudnám mással kezdeni a beszélgetést, hogyan kerültél a gitárerősítő tervező, kivitelező világba?

Szia, örülök, hogy itt lehetek. Körülbelül a 90-es évekre nyúlik vissza a dolog, Akkor kezdtem gitározni, illetve akkor kezdtem a középsulit, ahol repülőgép műszerész szakmát tanultam.
Orosz katonai repülők voltak akkor még hazánkban és a régebbeikben voltak berendezések, illetve kiszolgáló berendezések, amikben volt elektroncső…. Mivel pénzem nem volt erősítőt illetve pedálokat venni a gitáromhoz ezért a faterommal megpróbáltunk épiteni.
Kb. innen ered a dolog. sok sok év szünet majd 2010 környékén valahogy megint előkerült ez a saját építés vágyam. Az első magamnak készített cuccaim pedig egész jól sikerültek és néhány barát, ismerős lecsapott rájuk. Szóval igy szép lassan átalakult üzletté a dolog. Azt hiszem 2012 óta már főállásban ezzel foglalkozom.

Somogyi László S.L. AMPS

• Miben más az S.L. Amps? Mi az, amivel versenyben tudsz maradni, ha ez egyáltalán kérdés nálad?

Sok jó építő van szerte a világban, sőt kis hazánkban is… szóval nehéz versenyben maradni. Mindenképp a minőséget helyezem előtérbe, nem nagyon szeretek ebben kompromisszumokat kötni. A vevőim 95% külföldi és talán tudok olyan árat tartani az európai vevőknek, ami versenyképes egy europába bekerülő USA butik erősítő árával.

• Miért a „csöves”?

Azt gondolom ez az igaziból megválaszolhatatlan kérdés.
Leegyszerűsítve azért, mert „szebben” hangzik a fülünknek, mint egy tranyós vagy egy modellezős.

• Mennyire „muszály” gitárosnak lenni, illetve gitáros – aggyal gondolkodnod?

Nagyon, nem is tudnám másképp elképzelni.

• Laci, ha nem titok mi a kulcskérdés, amitől olyan lesz az erősítő, amilyennek szeretnéd?

Rengeteget finomhangolom a cuccaim…kb. kétszer nem építettem meg ugyanazt (ez titok) pedig már elég sok cucc kiment a kezem közül.

• Hogy vannak sorban a lépések? Az igények alapján készülnek az erősítők, vagy a saját elképzelések jönnek először és utána jöhetnek az érdeklődők?

Régebben bármilyen igényt megpróbáltam teljesíteni, ami ugyebár sok időbe telik mivel ebbe beletartozik a” lehetetlen” is. Sokszor hetekig hónapokig ment az agyalás a megvalósításokon. Persze ez nekem üzletileg nem volt kifizetődő igy ma már vannak „széria „cuccaim, amihez lehet opciókat kérni. Igy gyorsabb a folyamat és több erősítő fut ki a kezeim közül.

• Mennyire van lehetőség a tervezettől való eltérésre?

Mint az előző kérdésben már írtam az alap cuccokhoz lehet kérni opciókat pl.: bufferelt fx loop, lábkapcsolható boost, stb… opció például, hogy nem tolexxel hanem velúrral vonom be a dobozt ilyesmi.
De pl.: a színválasztás alap.

• Mennyire befolyásolják a munkádat a nem épp stabilnak mondható körülmények? Akár a covid miatti leállásokra vagy akár a jelen gazdasági és egyéb válsághelyzetekre gondolnék.

Nos mivel én nem csak építek, hanem javítok is igy a Covid anno ezt a vonalat befolyásolta.
Igazából az első évben a javítás az teljesen megszűnt. Viszont mivel mindenki unatkozott otthon sok erősítőt vásároltak akkor az emberek igy az jó év voltJ
A jelenlegi gazdasági helyzet, illetve az Orosz –Ukrán háború okozta csőhiány miatt viszont sok minden változott, nagyon nehéz alkatrészt beszerezni sajnos…sokszor tengeren túlról kell Szóval most kicsit nehezebb a helyzet.

  

Laci, nagyon köszönöm a beszélgetést! Nagyon sok sikert az S.L. AMPS -nak!

Köszönöm!

 

Weblap:   S.L.AMPS

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük