Simple Blues Band

Simple Blues Band

Ahogy a zenekar nevének jelentései is mondják, világos, érthető. Ismert nóták, blues standard. … de hogy miért is jó szerkeszteni a Gitarvilagok.hu oldalt? Mert olyan zenekarokkal találkozhat az ember melyek a világos és érthető blues formákat olyan ízzel, zamattal, egyediséggel töltenek meg, melyek nyomán folyamatosan megújul a műfaj. A Simple Blues Band az egyike azoknak a formációknak, akik képesek erre!

A zenekar énekesével, gitárosával Csontos Péterrel beszélgettem. A bevezetőben leírtak végtelenül egyszerű kérdésnek tűnnek. Nem azok. Szóval hogyan állt össze a Simple Blues Band és ha van, akkor mi a titka, hogy ennyire sikerült beletalálni a blues muzsikába?

Valamikor 2017-ben alakult a formáció, de a zenekari tagok már több formációban jelen voltak már akkor is! Talán csak nekem nem volt zenekarom. Nagyon szerettem volna már csatlakozni a “Lacikhoz”! Molnár Laci(dob), illetve Balogh Laci (gitár) több évtizede muzsikáltak már ekkoriban! Balogh Laci volt a gitár tanárom és egy próba alkalmával jutottunk el oda, hogy megengedték pár dal erejéig hogy csatlakozzam én is! Ekkor még a Graffiti zenekarként működtek a fiúk!

Ezután kaptam a lehetőségen és 10 dalt kellett vigyek magammal a következő próbára! Ezzel a 10 dallal kezdődött a Simple Blues Band élete! Mi a titok? Szerintem, hogy a muzsikálás miatt vagyunk együtt! A dalokat közösen választjuk és sosem viszünk konkrét dolgot, hanem a próbákon alakítjuk ki a dalaink együtt!

 

  • Péter, ami nekem végtelenül szimpatikus, hogy a zenekari egységre építettek fel a működést. Azt érzem, hogy a „szóló – szereplés”, kikerül a képből. Viszont egyetlen szereplőt sem lehet kivenni a produkcióból! Nagyon nem egyszerű feladat. Hogy is van ez?

Ez így igaz! Nincs kifejezett frontember a banda élén! Ezt az elején meg is beszélte a csapat, hogy sosem lépünk fel egymás nélkül! Fontos számunkra az egység! Sok banda koncertezni áll csak össze és egyenként bárhol tudnak játszani! Számomra szerintem hatalmas „para” lenne, ha nem ebben a közegben kellene muzsikálnom! Tudom, hogy ez

amatőr, de sosem akartak profi lenni! Azt szeretném csak, hogy jó csapat legyünk a hazai felhozatalban!

A hangszerelés. Tudom, a repertoár bőven tartalmaz etalon nótákat. Valahogy mégis nagyon jó és én kifejezetten egyedinek érzem a hangszerelést. Beszélnénk erről a témáról?

Nagy csoda nincs pedig benne! Személy szerint imádom a clean hangszínt, de ott a minőségre törekszem! Teljesen tiszta csatornát használok én is, illetve a basszusgitárosunk is! A gitárosunk, illetve a zongoristánk viszi a sound részét tovább, de ott sincs nagy csoda! Laci az analóg pedálokat szereti, de nincs nagy vasút előtte sem! Egy wah pedál, egy overdrive, illetve egy delay! A zongoristánk, Gergő főként enyhén torzított Hammond orgona, rhodes, wurlitzer hangszíneket használ, de nála is előfordul néha a tiszta zongora hang is!

  • Apropó, hangzás. Péter, beszélnél a hangszerekről, illetve mindenről, ami ehhez kapcsolható?

Nekem a tiszta csöves sound a lelke a dolognak! Pár éve hű társam egy Vox AC30C2 erősítő, illetve szert tettem egy Erhard telecasterre! Szerintem ezeket sosem fogom eladni! Balogh Laci viszont a humbucker-es gitárokban bízik! Számára általában a Gibson SG hozza, amit kell! Évek óta egy Koch csöves kombó az abszolút választása mellé! Gergőnek a Nord Stage 3-as a fő választása, de szerintem még egy próbára sem jött ugyanazzal a hangszerrel! Krisztián pedig a jól megszokott Fender Jazz Bass-t hozza!

Melyek azok a szempontok, melyek meghatározzák, hogy milyen számok kerülnek fel a sorba? Ami viszont nagyon fontos, hogy szerinted mennyire függ az adott koncert helyszíntől, jellegtől a „set-list”?

Sok dalunk van a repertoárban és nagyon fontosnak tartom, hogy legyen változatos a műsor! Ha többször járunk egy-egy helyen sosem játsszuk ugyan azt a repertoárt! Szerintem kell a változatos műsor! Mi is vágyunk rá, hogy ne legyünk komfortzónában! Hozzuk az új dalokat és számunkra is kihívás így egy-egy buli. Ezeken túl pedig a helyszín sem mindegy! Teljesen más a műsor egy művelődési ház színpadon, mint például egy klubkoncerten!

  • Péter mi a titka, hogy viszonylagos „slow blues” számok is olyan hatással, dinamikával jönnek le, mintha valami „nem-is-tudom-milyen” rock ’n roll szólna?

Szerintem ezt a Balogh Laci rutinja oldja meg leginkább! Nem az a virgász gitáros, aki minél több skálát szeretne egy kör alatt végig játszani! Fontos neki, hogy minden hang úgy szóljon ahogy a lelke a dalnak! Molnár Laci pedig minden dalhoz hozza a pontos tempót a dobon! A lassú daloknál hatalmas a rizikó, hogyha elszáll a tempó, akkor meghal a dal!

Hogyan került képbe a piknik, pontosabban a „VII. ZSÁMBÉKI BLUES PIKNIK”? Miért tartjátok fontosnak, hogy megjelenjetek ott?

Benkő Zsoltival három, vagy négy éve hozott össze a sors minket még Szegeden! Eddig minden évben részesei lehettünk a Szeged BBQ és Blues Fesztiválnak és ott játszottunk együtt a Zsoltival! Ajánlott tavaly is Bennünket a Révfülöpi Blues Fesztiválra és terveztük már a Zsámbéki Blues Pikniket! Idén ez is sikerült! A legjobb, ha olyan közegnek játszunk, ahol mindenki ezt a réteg zenét képviseli! Ilyenkor tudsz igazán művészként muzsikálni! Imádom, a konert közben figyelni az emberek reakcióit azokban a bizonyos pillanatokban! Ettől más a blues a többi zenétől! Vannak pillanatok amik megmaradnak míg élünk!

 

  • Péter, hogy látjátok a hazai blues helyzetet? Ezen belül mozogva, beszélnél a tervekről? Egyáltalán egy ennyire jól működő zenekarnak mindenképp kell valami nagyon komoly „stratégiai” tervezés… vagy csak egyszerűen zenélni kell?

A hazai lehetőségek is korlátozottak! Kellenek a barátok, kapcsolatok ahhoz, hogy jó helyen legyél! Sokáig bíztam abban, hogy elég, ha jó vagy és úgyis hívni fognak…Egyáltalán nem ez a helyzet sajnos! Sokat kell kopogtatni, keresni a szervezőket! Küldeni a zenekari anyagokat. Aki egyszer nem válaszol annak megint írni kell, és megint! Sosem voltam az a “feladom” fajta! Á fiúk pedig mögöttem vannak, számítanak rám! Talán ennyi! A többi viszont már tényleg ennyi, hogy zenélni kell! Á stratégiám pedig az, hogy próbálunk és csináljuk az új dalokat, projekteket! Nem szeretnénk ha ellaposodna a banda és egyszer azt érezzük, hogy nincs miért csináljuk! Várjuk már nagyon a Zsámbéki Blues Pikniket https://gitarvilagok.hu/interjuk/vii-zsambeki-blues-piknik/! Reméljük Ti is!

 

  • A legjobb végszó! Péter, nagyon köszönöm a beszélgetést!

Én köszönöm!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük