Interjú

Sziasör? Hikisch Péterrel beszélgettem​

Nem akármilyen bátorság vagy önbizalom kell ahhoz, hogy manapság egy olyan zenével jöjjön ki egy zenekar, amit nem tudunk első hallás után dúdolgatni és türelmes érdeklődés kell ahhoz, hogy a mondanivaló tartalom is át tudjon jönni! Ilyen szerzemény az „Iránytű”! Gratulálok a zenekarnak!

  • Péter nagyon köszönöm a lehetőséget és nem is kezdhetném mással. Mi hozta meg az „Iránytű” -t, melyek voltak azok az utak, gondolatok, melyekre azt mondtátok, hogy „Igen, erre megyünk…”?

Szia! Köszönjük a gratulációt, és örülök, hogy ismét beszélgethetünk.
A dallal kapcsolatban szerettünk volna zeneileg és szövegileg is rápakolni egy lapáttal az eddigiekhez képest. Mivel ez a projekt teljesen kötetlen módon működik, így ismét annyi történt, hogy ami természetesen jött nekünk azt vettük fel és írtuk meg. Az én személyes célom a dallal, hogy egy pici értéket vigyünk bele ebbe a felhígult „Youtube trending” zenei világba. Igyekeztem emészthető de elgondolkoztató sorokat írni, nem árt egy kis társadalom kritika néha.

 

  • Azért én azt érzem, hogy előzmények vannak, mert az „Egyensúly” azért előre vetítette, hogy a zenekar nem épp az „egyszerű” vonal!

Ezt jól érzed, sőt azt mondom, hogy ez a két nóta együtt adja vissza azt, amit jelenleg képvisel a formáció. Mondhatom, hogy az „Egyensúly” az esszenciája az én zenei ízlésemnek, mindenképpen ez a fő vonal. Most az „Iránytű”-nél nagyobb szabadságot adtunk magunknak, ez amolyan kísérletezős track lett, visszavettünk az epikus hangzásvilágból és elmentünk a progresszívabb alternatív rock irányába. Ezek mindig izgalmas folyamatok, élveztük most is persze, hisz ezért csináljuk.

  • Nem lehet nem észre venni, hogy nagyon erős hangsúly van nálatok a zenei minőség, a produceri feladatok területén! Jól látom ezt?

Konkrétan ez az elsődleges szempont bármit is készítünk, a minőség a legfontosabb kritérium, amiben próbálunk folyamatosan fejlődni. Természetesen Vidics Feri-nek jár ismét a köszönet és gratuláció, az alapot egy az egyben ő rakta össze. Emellett a produceri és masterelési munkákat is ő végezte, amiben egyre profibb hiszen folyamatosan képezi magát, és már vannak megkeresései külföldi zenekaroktól is! Igazából ezt a dalt mi ketten raktuk össze, mert Gerinek (szinti) magánéleti dolgok miatt most nem fér bele a zenélés. Illetve a vokálokat Bolyki Marci (New Finger zenekar) barátom ordibálta fel, mint mindig.

 

  • Péter beszélnél róla, hogy alakult az a rendhagyó vonal, hogy video nem készült, viszont – ami nekem nagyon szimpatikus és a fent említett bátorságra visszautalva – kapcsolatba kerültetek Csorba Dániel grafikus művésszel!

Az „Egyensúly” nagyon betalált, sok elérés van rajta a mai napig, és csupa pozitív visszajelzést kaptunk. Így az első ötlet az volt, hogy olyasmi visualizer video-t készítsünk az „Iránytű”-höz is, de aztán rájöttem, hogy ez teljesen más hangulatú nóta. Ezután jött a döntés, hogy akkor legyen egyszerű a koncepció, fektessük a hangsúlyt a borítóképre. Az nem volt kérdés, hogy a Dani-t kérjük fel erre a munkára, hiszen már dolgoztunk együtt, személyesen is ismerjük egymást. Nagyon szeretem a munkáit, pont azért, mert mindegyiknek egyedi hangulata van. És nekünk most pont ez kellett.

  • Akkor most következzen a zenekar! Ha az alternatív rockzene területén kirándulva ilyen szerzemények – „Iránytű” vagy az „Egyensúly” – jönnek a zenekartól, az feltételezi a nagyon komoly hangszeres tudást és azt a fajta fantáziát, ami nélkül semmiféle dalszerzés nem létezik. Viszont ezt irányítani, vezetni kell, és a zenészeknek meg kell találniuk benne a saját szerepüket! Szerinted?

Ebben is egyetértünk. Ez nálunk úgy néz ki, hogy a fantáziát hozom én, a komoly hangszeres tudás meg ott van a többieknél. (nevet)
A projektet én vezetem, ez a része nagyon egyszerű és gördülékenyen működik, hiszen nagyon élvezek minden apró munkafolyamatot, és igyekszem tudatosan előre gondolkozni. Imádom ezt a formációt mert mindig szuper emberekkel dolgozunk együtt, és olyat hozunk létre, amivel mindannyian tudunk azonosulni.

 

  • Végül, de nyilván nem utolsó sorban! Tervek!

Nyárra készülünk egy meglepetéssel, ha összejön akkor belekóstolunk egy számunkra teljesen idegen műfajba. Azután pedig szeretnénk elkészíteni a debütáló EP-t. Persze semmi nincs kőbe vésve, de jelenleg ezek a rövidebb távú tervek.

 

Nagyon jó volt veled beszélgetni és nagyon sok sikert kívánok!

 

Köszönjük!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük