Farkas "Richie" István, gitáros, Falcon Project

Interjú

Nagy tisztelettel köszöntelek az oldalon és induljunk is a közepéről. Richie, beszélnél a koncert előkészületeiről?

Szia Udy! Nagyon szépen köszönöm az érdeklődésed és üdvözlöm a Gtitárvilágok.hu olvasóit! Ahogy mondod, egy ilyen fellépés az egy nagyon komoly lehetőség bármely zenekarnak, így nekünk is. Aki valamennyire ismeri a zenekar történetét az tudhatja, hogy az elmúlt másfél évben voltak tagcserék a bandában. Nekünk a legnagyobb nehézséget az előkészületekben a frontember személyének megtalálása jelentette! Amikor először felmerült, hogy esetleg ránk eshet a szervezők választása a Tankcsapda előzenekaraként, akkor épp a „lekvár” közepén csücsültünk hiszen Fódi Tonótól pont akkor kaptuk a rossz hírt, hogy a szív problémái miatt vissza kell vennie a tempóból! Amikor először felmerült, hogy esetleg ránk eshet a szervezők választása, akkor épp a „lekvár” közepén csücsültünk hiszen Fódi Tonótól pont akkor kaptuk a rossz hírt, hogy az szív problémái miatt vissza kell vennie a tempóból! Az nem volt opció, hogy kockáztatjuk Tonó egészségét, hátha bírja és nem lesz baj, annyit ugyanis egyetlen koncert sem ér! Mi végül nehéz szívvel ugyan, de a váltás mellett döntöttünk, ezért egy szerintem igazán emlékezetes igazán buli keretében tavaly novemberben elbúcsúztunk tőle!

Farkas "Richie" István

A barátság és a kapcsolat azóta is megmaradt, szerencsére úgy tűnik, hogy azóta Tonó jobban van, de ez egy hosszú történet, a legjobbakat kívánjuk neki! Bene Zoli akkor még csak beugróként vállalt két koncertet és még mi is másban gondolkodtunk a jövőt illetően! Amikor a feltételes módból tény lett és megkaptuk a felkérést, akkor át kellett értékelnünk a helyzetet és a Zoli beugrása során mutatott emberi, szakmai kvalitásai, valamint a színpadon mutatott teljesítménye okán egyöntetűen úgy gondoltuk, hogy őt szeretnénk megnyerni a Falcon énekesének! Szerencsére a Zoli is úgy érezte, hogy ez egy jó opció lehet, így hamar egymás tenyerébe csaptunk, az azóta eltelt idő és a közös munka pedig teljes mértékben igazolta a döntésünket!  Ezután más dolgunk nem is volt, „csak” hogy apait-anyait beleadva vessük magunkat a munkába!  Ezután más dolgunk nem is volt, „csak” beleadni apait-anyait beleadva vessük bele magunkat a munkába! Próbáltunk párat, jó párat, meg még egy kicsit! Amennyire nagy lehetőség egy ilyen koncert, annyira nehéz feladat is tud lenni, hiszen a közönség a Tankcsapdát jön ünnepelni, nekünk pedig nem az a dolgunk, hogy megpróbáljuk ellopni a showt, hanem hogy a lehető legjobban bemelegítsük a Tankereket, ugyanakkor mégiscsak sikeresek szeretnénk lenni! Szerintem készen állunk a feladatra!

Ide kapcsolódva, beszélnél pár szóban a zenekarról, a Falcon Project-ről?

A zenekar 2016 január óta létezik és eredetileg mindössze egy koncertre kerestem társakat, de az olyan jól sikerült, hogy végül, ahogy mondani szoktam, „úgy maradtunk”! Eleinte covereket játszottunk, de már az indulásnál is cél volt a saját dalok írása. Sajnos az utóbbi 3-4 év a Covid 19 járvány miatt és a tagcserék okán is egy kicsit nyögvenyelős volt ám most végre kialakult egy stabil társaság, újra lehet tervezni, lehet alkotni, úgyhogy hamarosan jönnek az új dalok, valamint év vége felé, de legkésőbb a jövő év elejére várható az első teljes albumunk, mert ezzel még adósak vagyunk! Knausz Petya (dobos) és Kondor Gábor (billentyűs) 2018. januárban érkezett és azóta egyértelműen az a célunk, hogy a saját dalaink adják a koncert műsor legnagyobb részét és a zenekar a saját jogán, a saját „művészetével” vívja ki a közönség szeretetét! 2023-ban csatlakozott Takács Jocó (basszusgitár) és Bene Zoltán (ének) így teljes a Falcon Project!

            Ezen a ponton ismét meg kell említenem az Arrabona Eagles MC Hungary tagjait, akiktől anno az első bulira is kaptam a felkérést és akik azóta is folyamatosan segítenek bennünket az         újabb és újabb nagy koncerteken való szereplési lehetőséggel! Az, hogy mi kitűzhettük magunk   elé azt a célt, hogy a nagyszínpadok világát célozzuk meg és hogy most a Tankcsapda    előzenekara lehetünk, vagy hogy a Sitkei Rockfesztiválon 2024-ben, immár negyedszer             léphetünk színpadra, ezúttal már úgy, hogy a szervezők kerestek meg minket és nem nekünk   kellett minden követ megmozgatni a lehetőségért, az nélkülük nem történhetett volna meg!        Nem tudjuk eléggé megköszönni azt a megbecsülést, amit tőlük kapunk! 

Farkas "Richie" István

Richie, kihagyhatatlan kérdés! Hallhatnánk arról, hogy milyen hangszereket, „vasat” viszel a koncertre?

Aki ismer az tudja rólam, hogy nagy Kramer rajongó vagyok! Jelenleg a fő hangszerem az egy 1998-as Kramer Baretta, ami egy átmenőnyakas Floyd Rose tremolós gitár. Ez már nem a Kramer klasszikus korszakából való, de 1998-ban a Gibson-éra kezdetének zászlóshajója volt! Én annyit módosítottam rajta, hogy egy Matt Custom „Iron Man” humbucker szett került bele! Ezt egy szombathelyi srác, Németh Mátyás gyártotta! Teljesen profi hangszedő, ráadásul tudomásom szerint gyakorlatilag csak ez az egy szett készült belőle! A különlegessége az, hogy neodímium mágnessel készült két aszimmetrikus tekerccsel, tehát van benne egy keskenyebb és egy szélesebb tekercs, így kicsit ötvözi a single hangszedő csilingelősebb hangját a humbucker vastagabb tónusával és zajmentességével!  Én nagyon szeretem a hangját!

A másik, hangszerem az sokakat meglep, mert egy „filléres” Harley Benton LP, amihez tényleg szinte fillérekért jutottam hozzá és inkább csak kíváncsiságból, de aztán megkedveltem és maradt! Ezen a gitáron lecseréltem a gyári kulcsokat egy satus szettre, valamint az évek során belekerült egy vintage Schaller humbucker szett a 90-es évek elejéről, így már egy színpadképes „szárazfa” lett belőle!

Ezeken kívül egy Laney TT100 full csöves fejet használok. Három csatorna, két master, csatornánként külön EQ, midivel vezérelhető, egy igazi erőmű! Ezt a fejet anno még Andy Timmons neve alatt hozta ki a Laney, de Timmons végül a Mesanál kötött ki, így a TT sorozat kicsit gazdátlan maradt, de nagyszerű erősítő! Használok még egy Boss GT-10-et a vezérléshez és TT hangjának effektezéséhez, de hogy tutira menjek beiktattam a körbe egy NUX Solid Studio-t, ami egy erősítő és hangfal szimulátor. Ezt a GT10 után teszem a láncba és ezen keresztül adok egy hangfalszimulált jelet a keverőbe, de mikrofonozzuk a Meteoro Vector III-as, 4X12-es ládát is, így egyfajta álsztereó hangképet lehet kialakítani, valamint bármi történik akár az effekttel, akár az erősítővel, mindig van „menekülő út”! Ezt a satupot egyébként januárban a Bridge Klubban, Rudán Joék előtt használtam először és milyen hatalmas rendező az élet, rögtön a buli elején elszállt az erősítőm, így a GT-10-et tudtam csak használni, de a NUX segítségével egy tisztességes hangzással tudtam vonalból játszani! Ha nincs a NUX, akkor óriási bajban lettem volna!

Richie, nagyon köszönöm a beszélgetést és nagyon sok sikertkívánok Neked és a Projectnek!

 

Én köszönöm és mindenkit várunk nagy szeretettel!!

Győr, TANKCSAPDA 35,  március 23, Audi Aréna!

Farkas "Richie" István

Farkas „Richie” István, gitáros, Falcon Project. Ha van ember, aki szívvel, hittel, lélekkel dolgozik, tesz azért, hogy a rockzene megőrizze méltó helyét a világban, az Farkas Richie. Ezt teszi azzal, hogy kiválóan gitározik, és az a mód ahogy a zenekarát menedzseli. Egy olyan ponthoz érkezett a formáció, ami komolyan befolyásolhatja a további történéseket a Project életében. Március 23-án Győrben a Tankcsapda előzenekaraként lépnek színpadra.

Richie, tudom, hogy a Te felelősséged a szervezés, a zenekar egyben tartása – nem mellékesen ez nem is egy egyszerű történet – a zenei irányítás. Mesélnél róla, hogy mennyi energia marad a gitárra, a hangszerre, az elengedhetetlen gyakorlásra? Például, hogy osztod be a gyakorlásra szánt idődet, hogy az hatékony legyen?

Az egy roppant nehéz dolog! Alapvetően akár gitáros vagy, akár szervező, menedzser, az mind egy teljes ember követelne! Én úgy tudom megoldani ezt a problémát, hogy viszonylag keveset alszom és gyakran éjszakába nyúlóan dolgozom a háttérmunkán (grafikai tervezés, videó vágás, stratégiai tervezés stb…), illetve jellemzően este, éjjel tudok gyakorolni, dalt írni, fel demózni az ötleteket! A dal írás és a dal tanulás az dömping szerűen hullámokban „tör rám”, a klasszikus értelemben vett gyakorlást pedig igyekszem lehetőleg rendszerezni és napi szinten megtervezni, hogy mikor melyik témakörre összpontosítok.  Persze mint tudjuk „Ember tervez, Isten végez”, sokszor borul a terv és jön az újra tervezés, vagy az improvizáció!  Bevallom nem én vagyok a legtudatosabban gyakorló gitárosok mintapéldánya! Szerencsére vannak olyan barátaim, mint Matula Csabi, aki szerintem a környék egyik legjobb gitárosa, ráadásul valamiért bírja a fejem és mindig lököd a tudatosabb gitározás felé, tőle rengeteget tanulok, pedig soha egyetlen igazi gitárórát nem tartott nekem!

Farkas "Richie" István

Farkas "Richie" István, gitáros, Falcon Project

Akár a „set-list” összeállítását, akár, ha a technikai oldalát nézem a koncertnek, változtatni fogtok valamin, vagy szükséges egyáltalán?

Volt olyan próbánk, ahol a „zenekari megbeszélés” több volt mint a tényleges zene. Tény, hogy egy ekkora arénában, Magyarország egyik, vagy talán a jelenlegi legnagyobb rockbandája előtt játszhatunk az egy ziccer, amit „gólra” kell váltani! Bár a Falcon játszik magyar rock klasszikusokat is a koncerteken, azt az első pillanattól tudtuk, hogy ezúttal a saját dalainkat akarjuk a fókuszba állítani. Változtatni nem igazán akartunk, én nem is nagyon szeretem a dalokat variálni! Boda Bernadett személyében  már tavaly is volt egy kedves vendégünk az utolsó három bulin, ezért adta magát az ötlet, hogy ezúttal is felkérjük őt két Falcon dal eléneklésére. A próbákon aztán kiderült, hogy az egyik dalon igazítanunk kell egy kicsit, végül elég jelentősen átszabtuk! Hogy pontosan mennyire azt nem árulnám el, legyen meglepetés, de azt elmondhatom, hogy Detti hangja csodálatosan illik a kiválasztott dalokhoz és egy másik dimenzióba helyezi azokat!

Összességében abban bízunk a legjobban, hogy a kétségtelenül kiváló technikai háttérnek köszönhetően a Falcon dalok egyszerűen baromi jól fognak szólni!  Ha így lesz, akkor már szép esténk lesz anélkül is, hogy nagyon „megfejtenénk” a mindenség titkait!

 

Richie, hogy éli meg a zenekar, hogy a Tankcsapda előtt játszhattok?

 

Elsősorban nagy-nagy örömmel! Egyértelműen érződik mindenkin, hogy szeretné a legjobbat kihozni ebből a fél órából. Hatalmas szerencsénk, hogy van egy kevés tapasztalatunk a nagyszínpadok világából és nem „nyeretlen kétévesként” pottyanunk a történetbe! Motoros barátainknak az Arrabona Eagles MC Hungary-nak köszönhetően az elmúlt nyolc évben a legnagyobb hazai bandákkal állhattunk már egy színpadon, így a népesebb közönség sem lesz szokatlan! Ettől függetlenül az Audi Aréna egy olyan léptékű helyszín, a Tankcsapda 35 éves jubileumi turnéjának nyitó bandájának lenni pedig egy olyan kivételes alkalom, ami megdobbantja az ember szívét! Csak azt tudom mondani, hogy mindenkinek, aki egy kicsit is segített bennünket valamikor, annak nagyon szépen köszönjük, hogy ide elérhettünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük